Tracering
De tracering verloopt aan de hand van digitale traceringsdocumenten die door iedere schakel van de varkenskolom worden opgemaakt. Hiermee wordt informatie over elke levering in Tracy® ingegeven. Onderstaand vindt u meer uitleg over de traceerdocumenten die beschikbaar zijn in Tracy®.
Voor elk lot varkens dat naar het slachthuis vertrekt, wordt vandaag een VKI door de varkenshouder opgemaakt en bezorgd aan het slachthuis. Via ons vernieuwde Tracy® portaal vult de sanitair verantwoordelijke dit bij wet verplichte document digitaal in. De ontwikkeling van het e-VKI is een initiatief van Belpork vzw in samenwerking met FEBEV vzw en staat ten dienste van de volledige varkenssector. Concreet betekent dit dat het beschikbaar is voor alle Belgische varkenshouders en slachthuizen.
Het ‘e-VKI’ in Tracy® bevat dezelfde wettelijke informatie als het huidige papieren VKI, aangevuld met BePork-specifieke informatie. De BePork-specifieke informatie moet enkel ingevuld worden door een BePork-varkenshouder. Het gaat om slechts een viertal extra velden. Meer info over wie, wat, wanneer en hoe een e-VKI dient opgemaakt te worden via Tracy®, vindt u op onze pagina 'Informatie' onder de rubriek 'e-VKI'.
De ontwikkeling van dit digitale verplaatsingsdocument is een initiatief van Belpork vzw en werd ontwikkeld voor de registratie van het transport van BePork-varkens. Gebruik voor alle transporten van Belgische varkens is mogelijk. De vervoerder vult dit formulier digitaal in via het Tracy® portaal. Het online document is vergelijkbaar met het wettelijk verplaatsingsdocument van DGZ en ARSIA. Het bevat dezelfde velden aangevuld met een paar velden die noodzakelijk zijn om tracering van BePork varkens(vlees) mogelijk te maken. Het aantal extra velden is beperkt en het invullen van het online verplaatsingsdocument is eenvoudig dankzij de selectievakken en meerkeuzelijsten.
Let op, de ingave van deze verplaatsingsgegevens via Tracy® vervangt de wettelijke verplaatsingsdocumenten momenteel niet. Deze dienen beiden ingevuld te worden bij elk transport van BePork varkens. We zijn in nauw overleg met de bevoegde diensten om na te kijken hoe op termijn ook hier dubbel werk kan vermeden worden.
Meer info over wie, wat, wanneer en hoe een verplaatsingsdocument in Tracy® dient opgemaakt te worden, vindt u op onze pagina 'Informatie' onder de rubriek 'verplaatsingsdocument'.
Een slachtlot wordt in Tracy® gedefinieerd als een lot varkens afkomstig van éénzelfde klopcode, getransporteerd door éénzelfde chauffeur/transportmiddel, die op éénzelfde moment geslacht worden. Per slachtlot wordt door het slachthuis volgende informatie naar Tracy® doorgegeven: slachtdatum, verplaatsingsnummer, aantal goedgekeurde en aantal afgekeurde varkens. Alle gegevens van een slachtlot en de bijhorende informatie zijn vandaag reeds intern beschikbaar in elk slachthuis. Een slachtlot moet in Tracy® wel gekoppeld worden aan een verplaatsing. Een verplaatsing wordt, zoals onder de kop ‘verplaatsingsdocument’ vermeld, ingegeven door de vervoeder en wordt in Tracy® beschikbaar gesteld voor het slachthuis. Concreet zullen voor de opmaak van slachtloten in Tracy® dus intern beschikbare data gekoppeld moeten worden aan de verplaatsingsnummers die beschikbaar worden gesteld vanuit Tracy®. In de Tracy® toepassing kan het slachthuis real-time zien voor welke labels en lastenboeken een slachtlot in aanmerking komt. Zonder de koppeling met de verplaatsingsnummers zouden de kwaliteitseisen op vlak van transport hierin niet kunnen meegenomen worden
Ingave zal manueel kunnen of via webservice. Indien nodig kan ingave via .csv voorzien worden. Een slachtlot moet ten laatste bij de uitlevering van karkassen en bijproducten aan de klant opgemaakt zijn. Heeft u een slachthuis met een eigen snijzaal en levert u karkassen en bijproducten aan uw klanten vanuit de snijzaal en niet rechtstreeks vanuit uw slachthuis? Dan zullen de opgemaakte slachtloten integraal doorgestuurd kunnen worden naar uw snijzaal zodat levering vanuit uw snijzaal eenvoudig mogelijk wordt.
Meer info over wie, wat, wanneer en hoe een slachtlot in Tracy® dient opgemaakt te worden, vindt u op onze pagina 'Informatie' onder de rubriek 'slachtloten'.
Opmaak door slachthuis
Wanneer een slachthuis BePork karkassen of bijproducten levert, maakt het slachthuis een uitgaande leveringsbon (voorheen het zogenaamde “certificaat”) op aan de klant. Deze leveringsbonnen worden opgemaakt door het samenvoegen van slachtloten. Een belangrijk voordeel is dat zo bij het bepalen van de labels waaraan de levering voldoet, ook rekening wordt gehouden met de kwaliteit van het varkenstransport. De leveringsbon moet ten laatste bij de uitlevering van karkassen en bijproducten aan de klant opgemaakt worden.
De uitgaande leveringsbon van het slachthuis aan de klant (uitsnijderij), vormt gelijktijdig de inkomende leveringsbon voor de uitsnijderij. De inkomende leveringsbon bevat alle informatie over de geleverde BePork-karkassen, bijproducten of deelstukken. Informatie over de herkomst (klopcodes) van de varkens én de kwaliteitslabel(s) waaraan de inkomende levering voldoet, worden eveneens weergegeven. Deze inkomende leveringsbonnen zijn te allen tijde raadpleegbaar in het Tracy® -portaal van de ontvanger.
Opmaak door uitsnijderij
Na versnijding van de inkomende leveringen is de BePork-uitsnijderij verplicht een leveringsbon op te maken bij levering aan klanten die BePork vragen of zelf BePork gecertificeerd zijn. Per type producten (bijproducten, karkassen, deelstukken en versneden vlees) dient een afzonderlijke leveringsbon aangemaakt te worden in Tracy®. Dit hoeft uiteraard niet op de leveringsbon opgemaakt via het eigen intern systeem. De uitgaande leveringsbonnen aan de klant worden via Tracy® opgemaakt op basis van de inkomende leveringen. Het is mogelijk om meerdere inkomende leveringen op één uitgaande leveringsbon te combineren.
De uitgaande leveringsbon bevat alle informatie over de geleverde karkassen, deelstukken, bijproducten of het versneden vlees, inclusief informatie over de herkomst van het vlees (klopcodes) en het kwaliteitslabel(s) waaronder geleverd wordt. Indien de levering gebeurt vanuit een koel- en vrieshuis of indien de producten (deels) afkomstig zijn uit een koel- en vrieshuis dient deze schakel ook mee in beeld gebracht te worden op de uitgaande leveringsbon. De uitgaande leveringsbon moet ten laatste voor het leveren van karkassen, deelstukken, versneden vlees en bijproducten aan de klant opgemaakt zijn.
Meer info over wie, wat, wanneer en hoe een leveringsbon in Tracy® dient opgemaakt te worden, vindt u op onze pagina 'Informatie' onder de rubriek 'leveringsbonnen'.
Een belangrijke doelstelling bij de vernieuwing van de online Tracy® -toepassing is het voorzien van automatische data-uitwisseling tussen Tracy® en het intern softwaresysteem van de deelnemer om zo de manuele handelingen te beperken.
Om tussen twee systemen data te kunnen laten uitwisselen moeten beide gekoppeld worden. Elk systeem ontwikkelt daarbij een deel van die koppeling.
Meer info over het opzetten van deze automatische koppeling, vindt u op onze pagina 'Informatie' onder de rubriek 'Handleidingen'.